Mica Unire, marcată festiv la Florești

Noi, ca ardeleni, am fi tentați a spune că Mica Unire de la 24 ianuarie (a Moldovei cu Țara Romănească) nu ne privește. Nimic mai greșit. Curajosul demers al celor două Principate a fost un prim pas spre realizarea Marii Uniri de la 1918 și a desăvârșirii Națiunii Române. Acum 160 de ani moldovenii și românii de la Nord de Dunăre au simțit întâia oară că prin inimile lor pulsează același sânge românesc. Peste 59 de ani a venit rândul ardelenilor să spună răspicat că și ei sunt ROMÂNI și că VREM SĂ NE UNIM CU ȚARA !
Ca o punte peste timp, în Anul Centenarului Marii Uniri, floreștenii s-au înfrățit atât cu moldovenii de dincolo de Prut, din Ghidibici, cât și cu românii din Dumbrava, județul Prahova și au întărit relațiile cu frații lor din Slobozia Mare. Asta întrucât un popor, caracterizat de continuitate de limbă, de viață și de cultură devine cu adevărat o națiune doar atunci când conștiința națională de sine devine suport spiritual al însăși existenței sale.
Iar acum, pe 24 ianuarie 2019, am considerat potrivit a marca cum se cuvine acest moment istoric de cotitură în existența și desăvârșirea națiunii române prin depunerea unei coroane la Monumentul Ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, prin a căror jertfă a fost posibilă la finele Marelui Razboi, Marea Unire a Transilvaniei cu România.