Bugetare participativă Florești

Start la bugetul participativ în Florești. Primăria pune la dispoziția inițiativei cetățenilor un milion de lei. În cea mai mare comună din România, Florești, locuitorii au șansa de a decide ei înșiși cum va fi cheltuit o parte din bugetul local, grație bugetului participativ, care lasă la latitudinea floreștenilor cum se va cheltui suma de un milion de lei.
Până acum, câteva persoane erijate fără vreun mandat formal sau informal în reprezentanți ai societății civile, au susținut că au proiecte teribile pentru Florești. Ei bine, acum, iată, acestora, dar mai ales floreștenilor care într-adevăr sunt alăuri de comunitate și doresc a construi ceva și a participa activ la dezvoltarea comunei, Primăria Florești le pune la dispoziție această pârghie democratică de cheltuire a banului public, bugetul participativ.  E vorba de un milion de lei, sumă care va fi alocată din bugetul anului viitor.
Ne dorim mai ales creșterea implicării cetățenilor în viața comunității și o implicare activă a acestora în identificarea problemelor și găsirea de soluții. Oricine locuitor al comunei cu vârsta de peste 18 ani poate depune un proiect cu o valoare estimativă de 500.000 lei, inclusiv TVA. Nu avem domenii stbilite, e vorba de proiecte în orice domeniu. Pot fi finanțate toate proiectele de interes public local din toate domeniile care intră în aria de competență a Comunei Florești. Bineînțeles, proiectele trebuie să respecte o serie de criterii: Să corespunda unui obiectiv de interes public local, să facă parte din aria de competență a Primăriei Florești, să nu intre in aria de competenta a altor organizatii, să fie în compatibilitate cu alte proiecte ale administrației locale aflate în desfășurare, să aibă delimitare și încadrare bine definte, să nu depășească bugetul maxim alocat unui proiect, să respecte prevederile legale aplicabile, să se încadreze în domeniile prevăzute, să nu existe un proiect similar în desfășurare/proiectare.
Proiectele vor fi analizate și validate în baza unor criterii clare, publice, și cu motivații în scris, de către reprezentanți ai autorității locale, iar apoi, votul și stabilirea câștigătorilor va fi exclusiv apanajul locuitorilor comunei.
Am creat și o platformă specială în acest sens, floresti.decid.ro, unde sunt toate aceste informații și unde se pot depune online proiecte. Asta pe lângă depunerea fizică la registratura Primăriei Florești. Lista cu proiectele primite va fi actualizată permanent și va fi afișata pe platforma online.
Plus de asta, avem un număr de telefon special unde un funcționar public instruit în acest sens, poate să ofere consultanță. Mai mult, organizăm și ateliere participative ce au drept scop principal creşterea încrederii cetăţenilor în puterea lor de a aborda şi de a rezolva problemele cu care se confruntă. În cadrul acestor ateliere, cetăţenii participă la determinarea a ceea ce reprezintă o problemă pentru comunitatea lor, la identificarea priorităţilor, dar şi la identificarea opţiunilor de acţiune.
Sunt absolut convins că în perioada depunerii proiectelor, până la începutul lunii octombrie, vom primii sute de proiecte, și că spiritul civic al floreștenilor este dezvoltat nu doar pe rețelele de socializare ci și în realitate.
Iată, am ajuns ajuns și în acest punct al Bugetării Participative. Avem 15 proiecte depuse. Zilele ce urmează Comisia din cadrul Primăriei Florești va analiza eligibilitatea proiectelor, iar apoi se va trece la faza de votare a  proiectelor declarate eligibile. Bugetul total al acestei inițiative este de un milion lei.
În vara acestui an a început prima sesiune de depunere a proiectelor în cadrul bugetării participative, inițiată de Primăria Florești, prin care floreștenii pot deveni parte activă în luarea unor decizii cu privire la viitoarele proiecte ale comunei.
Până în prezent, au fost depuse 15 proiecte, ce vizează schimbarea și îmbunătățirea zonelor în care locuiesc.
Primăria Florești încurajează cetățenii să se implice în continuare în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii. Prima sesiunea de depunere a proiectelor, pe platforma floresti.decid.ro, a fost deschisă până la data de 1 octombrie 2018.
Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în comuna Florești.
Această platformă trebuie privită ca o modalitatea de a crește nivelul de colaborare dintre cetățeni și administrația locală, pentru a putea ajusta politicile publice la așteptările și nevoile comunității.
Vă mulțumim pentru implicare. Acum suntem in perioada de validare și în curând le vom supune la vot. Bugetul alocat pentru proiecte este de un milion lei.
Cea mai importantă schimbare stă în mâna cetățeanului!