Dezbatere Publică – eliberare Autorizație Integrată de Mediu pentru ferma de Pui din Florești

Maine, miercuri, de la ora 18, la Sala de Sport din Cetatea Fetei, are loc Dezbaterea Publică, componentă a procesului de eliberare Autorizație Integrată de Mediu pentru ferma de Pui din Florești. Poziția mea? Simplă și mereu aceeași.
1. Activitatea fermei s-a desfășurat ilegal, întrucât Autorizația Integrată de Mediu din 2006 s-a acordat nerespectându-se zona de protecție de 1000 de metri. Ansamblul de locuințe colective ANL există din 2004 și este la mai puțin de o mie de metri de spațiile de producție.
2. Autorizația Integrată de Mediu este imposibil a se acorda acum, întrucât nu s-a realizat nici un fel de analiză a aerului pe o perioadă de 90 de zile, continuu, 24 de ore din 24. De ce 90 de zile ?! Pentru că atâta sunt două serii de creștere a puilor, inlcusiv timpii de pregătire și încheiere a ciclurilor de producție.
3. Vorbesc de spații de producție, întrucât lichidatorul judiciar al SC Avicola Gilău, în 2005 nu a vândut nici un fel de fermă sau abator, ci spații de producție. Mai mult decât atât, acele spații care azi sunt în discuție au fost spații de creștere a iepurelui la sol, nicidecum spații de creștere a puilor la sol.
5. Avem în discuție autorizația integrată de mediu pentru o unitate de producție ce se dorește a fi pentru 22.000 de capete plus abator. Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației în Anexă, la Art 11 spune: “Distantele minime de protectie sanitara intre teritoriile protejate si o serie de unitati care produc disconfort si riscuri asupra sanatatii populatiei sunt urmatoarele: Ferme si crescatorii de pasari cu peste 5.000 de capete si complexuri avicole industriale: 1.000 m.” Și noi vorbim de 22.000 de capete.
Restul sunt discuții inutile. Trebuie analizată situația de fapt din 2016. Creșterea a 22.000 de pui între blocuri. Cum s-a ajuns aici, dacă s-a încălcat Legea, e treaba procurorilor.
PS: Nu Primăria este organizatoarea dezbaterii. Administrația publică, pentru a evita dezbaterea într-o incintă unde să poată fi prezente doar 10-20-30 de persoane am pus la dispoziție Sala de Sport. Unde pot fi prezente în jur de 2000 de persoane.
Nu Primăria eliberează Autorizația Integrată de Mediu.
Eu voi fi prezent la dezbatere, acolo, în public.