Pași spre realizarea Centurii Metropolitane și a Spitalului Regional de Urgență

Doua vesti extrem de interesante si bune.
Drumul Transregio Feleac TR35 din Master Planul General de Transport al României, Centura metropolitană, a obținut avizul din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Un proiect comun al mai multor UAT din ZMC, în prezent lucrându-se din plin la SF, PUZ și DTAC, urmând ca întreaga documentație să fie predată CNAIR în vederea organizării achiziției publice pentru lucrările de proiectare și execuție. Această achiziție publică s-ar putea încheia chiar în cursul anului viitor, caz în care în 2021 putem discuta de începerea lucrărilor. Costurile totale ale investiției sunt de aproximativ 150 milioane euro, investiția urmând a fi fazată pe 2 etape, centura de aproape 40 de km pe 4 benzi de circulație, respectiv drumurile de legătură de 33,6 km.
În ceea ce privește traseul, s-a cristalizat o variantă, care însă poate suferi modificări funcție de studiile de specialitate aferente proiectului.

2. Cererea de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj – Florești a fost transmisă către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional. De asemenea, este în pregătire procedura de achiziţie publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al Spitalului Regional de Urgenţă Cluj – Florești.
Primăria Florești este o parte integrantă și activă a grupului de entități (autorități publice locale, autorități naționale și europene, actori financiar și tehnici) care au pus umărul din plin pentru a se ajunge în această fază premergătoare achiziției publice pentru proiectul tehnic. Este de ajuns a aminti aici că Primăria Florești este cea care a eliberat Certificatul de Urbanism aferent viitoarei construcții, a realizat Planul Urbanistic Zonal și apoi a lucrat la modificările succesive ale acestuia, care s-au făcut pentru a fi în concordanță cu cele solicitate de consultanții tehnici internaționali. De asemenea, administrația publică locală floreșteană s-a ocupat și de obținerea avizelor și acordurilor necesare pentru ase ajunge în această fază a proiectului.
SRU Florești, o investiție de aproximativ 500 milioane euro, (construcție-300, dotări, echipamente-76 plus multe altele) va avea peste in jur de 900 de paturi și 120.000 mp construiți . (Zonă tratament pacienți – 43.315 mp, Zonă tratament ambulatoriu – 11.400 mp, Suprafețe de Diagnostic și Tratament – 19.265 mp, Servicii de suport – 15.055 mp, Suprafețe de instruire – 3.195 mp, Suprafețe tehnice și de circulație – 27.670 mp). Saloanele vor fi de 1-2 paturi și vom avea un număr de peste 42.000 de internați per an și 270.000 cazuri de ambulatoriu per an. Spitalul va putea procesa undeva la 100.000 de cazuri de urgențe anual.