Am ales astăzi să vorbim despre strada Eroilor. Despre colosala lucrare de pe principala arteră comunală a Floreștiului (Avram Iancu e drum național).
Așa după cum ați observat, lucrările sunt în toi, deja o treime din vale tubata si acoperită. Opinez că în vara acestui an vor fi finalizate. Este o lucrare amplă, ce presupune acoperirea unei întregi văi pe o distanță de peste 1 kilometru, refacerea sistemului rutier, crearea unei piste de biciclete, crearea unui nou trotuar și refacerea celui existent, plus introducerea unui nou sistem de iluminat public. Plus dotarea cu mobilier urban. O investiție totală de 2,5 milioane euro, mare parte prin finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, finanțare obținută grație deselor drumuri la București și prin munca unei echipe din cadrul Primăriei.
Iar pentru cei ce se întreabă ce va fi, pe scurt, vom avea două benzi largi de circulație, pistă de biciclete și trotuare generoase, plus iluminat public nou și mobilier urban. De ce nu 4 benzi? Simplu. Nu încap fizic patru benzi. Nu ai cum să realizezi o lățime de 14 metri (4 benzi de 3,5m) pe o deschidere de 12,7 ! Ca să nu mai vorbim de trotuare. Iar cât privește o variantă cu 3 benzi, (benzi reversibile, bandă de depășire, bandă specială pentru transport public și serviciu de urgență, nici eu, nici cei de la Poliția Rutieră, de al căror aviz avem nevoie, nu credem că ar fi oportun și, mai ales, că nu crea situații deosebit de periculoase în trafic (coliziuni frontale!). așa că vom avea o arteră modernă, lată, cu spații verzi, cu trotuare ample, cu mobilier urban, cu iluminat public modern, cu pistă de biciclete, cu parcări pe laterală, iar cablurile aeriene vor fi trecute în subteran.….
Pe larg, lucrările se prezintă astfel:
Lungime totală: 1125 metri liniari
Suprafață ocupată: 24.200 metri pătrați
Sistem rutier: balast 25 cm + balast stabilizat 22 cm + AB31.5 (Mixtură
asfaltică tip anrobat bituminos) 6 cm + BAD20 (binder) 6 cm + MAS6 (mixtură asfaltică stabilizată, cale de rulare) 5 cm
Pistă de biciclete: balast stabilizat 20cm + BA16 (beton asfaltic) 4 cm
Trotuare: balast stabilizat 25 cm + BA16 (beton asfaltic) 4 cm
Scurgerea apelor: conducte racord PVC-KG DN 200 mm + PVC-KG DN 3200 mm
Acoperirea văii: structuri metalice ovoidale tip HCPA17, deschidere 2,14
metri, înălțime 1,64 metri, lungime 1125 m
Suprafață carosabil + parcare: 11.900 mp
Suprafață trotuare: 4500 mp
Suprafață pistă de biciclete: 2050 mp
Acoperirea văii: 5850 mp
Canalizare pluvială: 1100 m
Guri de scurgere noi: 50 buc
Indicatoare de circulație: 29 buc
Vom avea o lățime finală a benzii carosabile de 7 metri plus o bandă destinată parcării autovehiculelor, de 2,5 metri.
Pe partea dreaptă vom avea o pistă de biciclete cu o lățime de minim 2,2 metri începând cu km 0+100, precum și un trotuar cu o lățime variabilă de 0,5-2 metri între km 0+000 și km 0+100 și o lățime 2-3 metri de la km 0+100 la km 1+125.
Pe partea stângă a drumului se vor realiza lucrări de refacere a trotuarului existent, urmând a avea un trotuar cu dimensiuni de 1 – 1,5 metri.
Pista de biciclete va fi despărțită de carosabil printr-o bordură.
La colțurile străzii și intersecții bordurile vor fi înclinate pentru acces persoane cu dizabilități și cărucioare bebe.
Astfel, acceptând idee că stâm cu fața către noua școala din ANL sau noua creșă din ANL vom avea, de la stânga la dreapta: trotuar refăcut + rigolă + sistem rutier + rigolă + parcare longitudinală + pistă de biciclete + trotuar nou.
Va fi refăcut întregul sistem de iluminat public cu LED-uri, strada va fi dotată cu mobilier urban, iar cablurile aeriene vor fi trecute în subteran.
Valoarea totală a investiției: 11,698 milioane lei cu TVA
Contract de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală în valoare de 8,514 milioane lei (2018), restul fiind suportat de la bugetul local
Executant: Napoca Construcții SA (drum, acoperire vale, trotuare, pistă
de biciclete, sisteme de scurgere ape) + Walhalla (sistemul de iluminat public)
